Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp’er?

Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp’er?

Je uurtarief bepalen als zzp’er

Als zelfstandige heb je de vrijheid om je eigen uurtarief te bepalen. Die vrijheid is fijn, maar kan ook best lastig zijn. Hoe bepaal je nou je uurtarief als ZZP’er? Reken je een te hoog tarief, dan bestaat er een kans dat je opdrachten en dus inkomsten misloopt. Bij een te laag tarief ben je niet in staat om al je vaste lasten en eigen salaris te betalen. Laat staan dat je winst maakt…

Het is daarom goed om te onderzoeken met welke zaken je allemaal rekening moet houden, zodat zowel jij als je opdrachtgevers tevreden zijn met de prijs die je rekent. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je deze blog leest.

We leggen je in deze blog dan ook precies uit hoe je het beste je uurtarief kunt bepalen.

Vind je het berekenen van je uurloon te complex, of wil je zeker weten dat je geen fouten maakt in je berekening? Als klant van findi helpen we je graag bij het uiteenzetten van de berekening. Klinkt dat interessant, plan direct een vrijblijvend gesprek in om kennis te maken. In dat gesprek vertellen we je graag alles over onze werkwijze.

Wil je jouw uurtarief liever zelf berekenen? We leggen je hieronder precies uit waar je rekening mee moet houden.

Hiermee moet je rekening houden bij het bepalen van je uurtarief

 1. Jouw vaste lasten als zzp’er
  Net als iedereen, heb je ook als zzp’er te maken met vaste lasten. Al deze kosten moet je meenemen in de berekening van het uurtarief.

 2. De ondernemerskosten die je maakt
  Wie onderneemt maakt kosten. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding, je pensioen of verzekeringen. Ook deze kosten moet je meenemen in het berekenen van je uurtarief.

 3. Het aantal declarabele uren dat je werkt
  Niet al je uren zijn declarabel. Zo gaat er veel tijd zitten in de boekhouding, acquisitie en marketing van jezelf als zzp’er.

 4. De branche waarin je werkzaam bent
  Iedere branche heeft zijn eigen tarieven. Vaak zijn deze gebaseerd op het type werk, het aanbod van anderen in de markt of het kennisniveau dat nodig is.

 5. De concurrentie van andere zzp’ers
  Heb je heel veel concurrenten die hetzelfde aanbieden als jij? Dan is het verstandig dat je hiermee rekening houdt bij het bepalen van je uurtarief.

 6. De meerwaarde die je als zzp’er kan creëren
  Weet jij je te onderscheiden van andere zzp’ers met een soortgelijke dienst? Dan kan het zo zijn dat jij een grotere meerwaarde biedt voor je opdrachtgever. Dit is iets wat je zeker moet meenemen bij het bepalen van je uurtarief.‍

Hoeveel Reken Je Per Uur?

Hoe bereken ik mijn uurtarief?

Je weet nu waarmee je allemaal rekening moet houden. De hoogste tijd om de berekening van je uurtarief concreet te maken. Om te bepalen hoeveel geld er moet binnenkomen, is het eerst van belang om te kijken naar hoeveel geld er uitgaat. De optelsom van deze kosten bepaalt uiteindelijk wat je aan je klanten moet rekenen om succesvol te zijn als zelfstandige.

 1. Stel vast wat je gewenste netto maandinkomen is.
  Het is belangrijk om in kaart te brengen welke verwachtingen je hebt ten aanzien van je eigen salaris, ofwel je netto maandinkomen. Om je netto maandinkomen in alle redelijkheid te bepalen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  – Hoeveel geld heb ik nodig om van te leven?
  – Wat zou ik verdienen als ik in loondienst zou werken?
  – Wat is een redelijk maandinkomen op basis van mijn ervaring?
  – Wat rekenen andere zzp’ers in mijn omgeving?
  – Wat ben ik waard voor mijn opdrachtgevers?

 2. Maak een optelsom van al je zakelijke uitgaven op jaarbasis
  Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt verdienen op jaarbasis, maak je een overzicht van alle zakelijke kosten. Daarbij moet je rekening houden met je pensioen, eventuele vervoerskosten, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, loonbelasting, de zorgverzekeringswet en alle andere zakelijke kosten die je maakt.

 3. Bepaal het aantal declarabele uren per jaar
  Nu alle jaarlijkse kosten – je netto inkomen plus de zakelijke uitgaven – duidelijk zijn, is het van belang om te bepalen hoeveel declarabele uren je per jaar hebt. Over het algemeen wordt er uitgegaan van een werkweek die bestaat uit 5 dagen, waarbij je op jaarbasis in totaal dertig dagen vrij houdt voor vakantie- en feestdagen.

  Dat betekent dat er onderaan de streep nog 230 werkdagen overblijven, dat zijn in totaal 1840 uren.Dat klinkt als een flink aantal uren, maar als ondernemer heb je ook verplichtingen die iemand in loondienst niet heeft. Je moet offertes opstellen, facturen versturen, de belastingaangifte indienen en je bezighouden met marketing en acquisitie. Volgens Ondernemersplein.nl kun je er als startende ondernemer van uitgaan dat je daar zo’n 50% van de tijd mee bezig bent.

  Van die 1840 uur blijven er in een jaar dus nog maar 920 over.Ben je actief in een sector waarin het werk voor het oprapen ligt en verwacht je jaarlijks meer declarabele uren te maken dan 920, hanteer dan dat aantal uur in je berekening. Sommige zzp’ers, in de bouw- of zorgsector bijvoorbeeld, zitten vaak tot over hun oren in het werk vanwege de grote vraag. Wie uitgaat van 920 uur terwijl het in werkelijkheid 1500 zijn, zal niet snel kunnen concurreren met andere zelfstandigen in die branche.

  Bekijk het aantal declarabele uren dus in alle redelijkheid, schiet jezelf niet in de voet door je uren te hoog of te laag in te schatten.

 4. Je kunt nu je uurloon berekenen
  Nu je precies weet hoeveel euro er per jaar nodig is en hoeveel tijd je ongeveer hebt om dat te verdienen, kun je gemakkelijk je uurloon berekenen. Deel de uitgaven door het aantal uren en je hebt een indicatie van het uurloon waaraan je moet denken.

  Op basis van deze indicatie kun je een vergelijking maken met de uurlonen die andere zelfstandigen in jouw sector rekenen, het zal je opvallen dat je daar waarschijnlijk niet ver vanaf zit.Ter illustratie hebben we hieronder een voorbeeld van een uurloonberekening opgenomen.

Voorbeeld berekening uurtarief

Netto gewenst jaarinkomen € 30.000
Pensioen per jaar € 2.400
Aov per jaar € 2.000
Werkgeverspremie ZvW per jaar € 1.500
Inkomstenbelasting per jaar € 9.000
Subtotaal € 44.900
Zakelijke geschatte kosten €10.000
Benodigde bruto jaaromzet € 54.900
Totaal aantal facturabele uren 920 uur
Benodigd uurloon = 54.900 / 920 € 59,67


Kan ik mijn uurtarief nog aanpassen of veranderen?

Heb je al een uurtarief gekozen, maar ben je erachter gekomen dat je deze veel te laag hebt ingeschat? Of ben je je uurloon aan het berekenen, maar twijfel je of je alle kosten en declarabele uren wel duidelijk voor ogen hebt? Maak je geen zorgen. Als zelfstandig ondernemer heb je alle vrijheid om je uurtarief later aan te passen.

Behalve wanneer je al een lopende overeenkomst hebt natuurlijk. Die overeenkomst zul je moeten afmaken voor het in de overeenkomst afgesproken tarief.

Het is niet ongebruikelijk om je uurtarief aan te passen als je al een tijdje zelfstandig ondernemer bent. Misschien zijn je diensten verbeterd, je kosten gestegen of heb je plots veel meer declarabele uren dan je had verwacht. Ook kiezen sommige zelfstandig ondernemers ervoor om standaard een jaarlijkse indexatie toe te passen op hun uurloon. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het loon evenredig stijgt met de inflatie. Ook dit is een persoonlijke keuze en geen verplichting.

Kies je ervoor om je uurloon te verhogen? Zorg er dan voor dat je dit duidelijk meldt aan je bestaande klanten. Leg goed uit waarom je het uurloon verhoogt. Is het nodig om financieel rond te komen, dan hebben klanten er vaak alle begrip voor. Zijn jouw persoonlijke kosten gestegen, dan kun je het dus prima onderbouwen.

Heb je ervoor gekozen om je uurloon te verhogen zodat jij onderaan de streep meer overhoudt? Ook dat is een keuze die je als zelfstandige mag maken. Alleen is het dan vaak moeilijker om aan klanten uit te leggen waarom je uurtarief ineens hoger is. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om alleen bij nieuwe klanten het hogere tarief te rekenen, zodat je huidige klanten tevreden blijven.

Grip houden op je financiële situatie

Wil jij als zzp’er de volledige controle houden over je financiële situatie, zonder daarbij steeds opnieuw te moeten berekenen of je nog wel op de juiste koers zit? Findi draagt zorg voor je boekhouding, maar draagt daarnaast ook bij aan financieel inzicht in je onderneming. Zodat je kan sturen op de cijfers en grip houdt op je financiële situatie. ‍

Veelgestelde vragen over het bereken van je uurtarief als ZZP’er

Wat is het verschil tussen netto en bruto uurtarief?
Het bruto uurtarief is het bedrag dat je per gewerkt uur aan je klant factureert. Het netto uurtarief is het bedrag dat daarvan overblijft na het betalen van je belastingen. Het percentage belasting dat je betaalt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Reken je een hoog uurtarief en heb je veel declarabele uren, dan kun je ervan uitgaan dat het netto uurtarief ongeveer de helft is van je bruto uurtarief. Reken je een laag bruto uurtarief en heb je weinig declarabele uren, dan zal je netto uurtarief waarschijnlijk uitkomen op een derde van je bruto uurtarief.

Om erachter te komen hoeveel belasting je daadwerkelijk moet betalen met de tarieven die jij hanteert, kun je het beste terecht op de website van de Belastingdienst. Hier wordt precies uitgelegd hoe je het verschil tussen jouw netto en bruto inkomen kunt berekenen.

Hoe bereken je het aantal declarabele uren per jaar?
Bij de berekening van het aantal declarabele uren per jaar is het van belang om in kaart te brengen hoeveel dagen je per jaar kunt werken en declareren.

In een jaar zitten 52 weken, waarvan iedere week 5 werkdagen van 8 uur heeft. Van al die dagen zijn er ten minste 6 dagen die als feestdag (lees: vrije dag) worden aangemerkt. Jaarlijks blijft er dan 2032 uur over om te werken.

Stel je wilt 3 weken per jaar op vakantie, houdt rekening met 2 extra vrije dagen voor onvoorziene uitval vanwege bijvoorbeeld een begrafenis, calculeert 1 week ziekte in en besteed 4 uur per week aan administratie en 2 uur aan acquisitie: dan hou je van de 2032 nog maar 1528 uur over.

Met welke kosten moet ik rekening houden bij het berekenen van mijn uurtarief?
Kosten waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van je uurtarief, verschillen per zelfstandige en per sector.

Je uurtarief bepalen als zzp’er

Als zelfstandige heb je de vrijheid om je eigen uurtarief te bepalen. Die vrijheid is fijn, maar kan ook best lastig zijn. Hoe bepaal je nou je uurtarief als ZZP’er? Reken je een te hoog tarief, dan bestaat er een kans dat je opdrachten en dus inkomsten misloopt. Bij een te laag tarief ben je niet in staat om al je vaste lasten en eigen salaris te betalen. Laat staan dat je winst maakt…

Het is daarom goed om te onderzoeken met welke zaken je allemaal rekening moet houden, zodat zowel jij als je opdrachtgevers tevreden zijn met de prijs die je rekent. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je deze blog leest.

We leggen je in deze blog dan ook precies uit hoe je het beste je uurtarief kunt bepalen.

Vind je het berekenen van je uurloon te complex, of wil je zeker weten dat je geen fouten maakt in je berekening? Als klant van findi helpen we je graag bij het uiteenzetten van de berekening. Klinkt dat interessant, plan direct een vrijblijvend gesprek in om kennis te maken. In dat gesprek vertellen we je graag alles over onze werkwijze.

Wil je jouw uurtarief liever zelf berekenen? We leggen je hieronder precies uit waar je rekening mee moet houden.

Hiermee moet je rekening houden bij het bepalen van je uurtarief

 1. Jouw vaste lasten als zzp’er
  Net als iedereen, heb je ook als zzp’er te maken met vaste lasten. Al deze kosten moet je meenemen in de berekening van het uurtarief.

 2. De ondernemerskosten die je maakt
  Wie onderneemt maakt kosten. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding, je pensioen of verzekeringen. Ook deze kosten moet je meenemen in het berekenen van je uurtarief.

 3. Het aantal declarabele uren dat je werkt
  Niet al je uren zijn declarabel. Zo gaat er veel tijd zitten in de boekhouding, acquisitie en marketing van jezelf als zzp’er.

 4. De branche waarin je werkzaam bent
  Iedere branche heeft zijn eigen tarieven. Vaak zijn deze gebaseerd op het type werk, het aanbod van anderen in de markt of het kennisniveau dat nodig is.

 5. De concurrentie van andere zzp’ers
  Heb je heel veel concurrenten die hetzelfde aanbieden als jij? Dan is het verstandig dat je hiermee rekening houdt bij het bepalen van je uurtarief.

 6. De meerwaarde die je als zzp’er kan creëren
  Weet jij je te onderscheiden van andere zzp’ers met een soortgelijke dienst? Dan kan het zo zijn dat jij een grotere meerwaarde biedt voor je opdrachtgever. Dit is iets wat je zeker moet meenemen bij het bepalen van je uurtarief.‍

Hoeveel Reken Je Per Uur?

Hoe bereken ik mijn uurtarief?

Je weet nu waarmee je allemaal rekening moet houden. De hoogste tijd om de berekening van je uurtarief concreet te maken. Om te bepalen hoeveel geld er moet binnenkomen, is het eerst van belang om te kijken naar hoeveel geld er uitgaat. De optelsom van deze kosten bepaalt uiteindelijk wat je aan je klanten moet rekenen om succesvol te zijn als zelfstandige.

 1. Stel vast wat je gewenste netto maandinkomen is.
  Het is belangrijk om in kaart te brengen welke verwachtingen je hebt ten aanzien van je eigen salaris, ofwel je netto maandinkomen. Om je netto maandinkomen in alle redelijkheid te bepalen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  – Hoeveel geld heb ik nodig om van te leven?
  – Wat zou ik verdienen als ik in loondienst zou werken?
  – Wat is een redelijk maandinkomen op basis van mijn ervaring?
  – Wat rekenen andere zzp’ers in mijn omgeving?
  – Wat ben ik waard voor mijn opdrachtgevers?

 2. Maak een optelsom van al je zakelijke uitgaven op jaarbasis
  Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt verdienen op jaarbasis, maak je een overzicht van alle zakelijke kosten. Daarbij moet je rekening houden met je pensioen, eventuele vervoerskosten, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, loonbelasting, de zorgverzekeringswet en alle andere zakelijke kosten die je maakt.

 3. Bepaal het aantal declarabele uren per jaar
  Nu alle jaarlijkse kosten – je netto inkomen plus de zakelijke uitgaven – duidelijk zijn, is het van belang om te bepalen hoeveel declarabele uren je per jaar hebt. Over het algemeen wordt er uitgegaan van een werkweek die bestaat uit 5 dagen, waarbij je op jaarbasis in totaal dertig dagen vrij houdt voor vakantie- en feestdagen.

  Dat betekent dat er onderaan de streep nog 230 werkdagen overblijven, dat zijn in totaal 1840 uren.Dat klinkt als een flink aantal uren, maar als ondernemer heb je ook verplichtingen die iemand in loondienst niet heeft. Je moet offertes opstellen, facturen versturen, de belastingaangifte indienen en je bezighouden met marketing en acquisitie. Volgens Ondernemersplein.nl kun je er als startende ondernemer van uitgaan dat je daar zo’n 50% van de tijd mee bezig bent.

  Van die 1840 uur blijven er in een jaar dus nog maar 920 over.Ben je actief in een sector waarin het werk voor het oprapen ligt en verwacht je jaarlijks meer declarabele uren te maken dan 920, hanteer dan dat aantal uur in je berekening. Sommige zzp’ers, in de bouw- of zorgsector bijvoorbeeld, zitten vaak tot over hun oren in het werk vanwege de grote vraag. Wie uitgaat van 920 uur terwijl het in werkelijkheid 1500 zijn, zal niet snel kunnen concurreren met andere zelfstandigen in die branche.

  Bekijk het aantal declarabele uren dus in alle redelijkheid, schiet jezelf niet in de voet door je uren te hoog of te laag in te schatten.

 4. Je kunt nu je uurloon berekenen
  Nu je precies weet hoeveel euro er per jaar nodig is en hoeveel tijd je ongeveer hebt om dat te verdienen, kun je gemakkelijk je uurloon berekenen. Deel de uitgaven door het aantal uren en je hebt een indicatie van het uurloon waaraan je moet denken.

  Op basis van deze indicatie kun je een vergelijking maken met de uurlonen die andere zelfstandigen in jouw sector rekenen, het zal je opvallen dat je daar waarschijnlijk niet ver vanaf zit.Ter illustratie hebben we hieronder een voorbeeld van een uurloonberekening opgenomen.

Voorbeeld berekening uurtarief

Netto gewenst jaarinkomen € 30.000
Pensioen per jaar € 2.400
Aov per jaar € 2.000
Werkgeverspremie ZvW per jaar € 1.500
Inkomstenbelasting per jaar € 9.000
Subtotaal € 44.900
Zakelijke geschatte kosten €10.000
Benodigde bruto jaaromzet € 54.900
Totaal aantal facturabele uren 920 uur
Benodigd uurloon = 54.900 / 920 € 59,67


Kan ik mijn uurtarief nog aanpassen of veranderen?

Heb je al een uurtarief gekozen, maar ben je erachter gekomen dat je deze veel te laag hebt ingeschat? Of ben je je uurloon aan het berekenen, maar twijfel je of je alle kosten en declarabele uren wel duidelijk voor ogen hebt? Maak je geen zorgen. Als zelfstandig ondernemer heb je alle vrijheid om je uurtarief later aan te passen.

Behalve wanneer je al een lopende overeenkomst hebt natuurlijk. Die overeenkomst zul je moeten afmaken voor het in de overeenkomst afgesproken tarief.

Het is niet ongebruikelijk om je uurtarief aan te passen als je al een tijdje zelfstandig ondernemer bent. Misschien zijn je diensten verbeterd, je kosten gestegen of heb je plots veel meer declarabele uren dan je had verwacht. Ook kiezen sommige zelfstandig ondernemers ervoor om standaard een jaarlijkse indexatie toe te passen op hun uurloon. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het loon evenredig stijgt met de inflatie. Ook dit is een persoonlijke keuze en geen verplichting.

Kies je ervoor om je uurloon te verhogen? Zorg er dan voor dat je dit duidelijk meldt aan je bestaande klanten. Leg goed uit waarom je het uurloon verhoogt. Is het nodig om financieel rond te komen, dan hebben klanten er vaak alle begrip voor. Zijn jouw persoonlijke kosten gestegen, dan kun je het dus prima onderbouwen.

Heb je ervoor gekozen om je uurloon te verhogen zodat jij onderaan de streep meer overhoudt? Ook dat is een keuze die je als zelfstandige mag maken. Alleen is het dan vaak moeilijker om aan klanten uit te leggen waarom je uurtarief ineens hoger is. Je kunt er in dat geval ook voor kiezen om alleen bij nieuwe klanten het hogere tarief te rekenen, zodat je huidige klanten tevreden blijven.

Grip houden op je financiële situatie

Wil jij als zzp’er de volledige controle houden over je financiële situatie, zonder daarbij steeds opnieuw te moeten berekenen of je nog wel op de juiste koers zit? Findi draagt zorg voor je boekhouding, maar draagt daarnaast ook bij aan financieel inzicht in je onderneming. Zodat je kan sturen op de cijfers en grip houdt op je financiële situatie. ‍

Veelgestelde vragen over het bereken van je uurtarief als ZZP’er

Wat is het verschil tussen netto en bruto uurtarief?
Het bruto uurtarief is het bedrag dat je per gewerkt uur aan je klant factureert. Het netto uurtarief is het bedrag dat daarvan overblijft na het betalen van je belastingen. Het percentage belasting dat je betaalt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Reken je een hoog uurtarief en heb je veel declarabele uren, dan kun je ervan uitgaan dat het netto uurtarief ongeveer de helft is van je bruto uurtarief. Reken je een laag bruto uurtarief en heb je weinig declarabele uren, dan zal je netto uurtarief waarschijnlijk uitkomen op een derde van je bruto uurtarief.

Om erachter te komen hoeveel belasting je daadwerkelijk moet betalen met de tarieven die jij hanteert, kun je het beste terecht op de website van de Belastingdienst. Hier wordt precies uitgelegd hoe je het verschil tussen jouw netto en bruto inkomen kunt berekenen.

Hoe bereken je het aantal declarabele uren per jaar?
Bij de berekening van het aantal declarabele uren per jaar is het van belang om in kaart te brengen hoeveel dagen je per jaar kunt werken en declareren.

In een jaar zitten 52 weken, waarvan iedere week 5 werkdagen van 8 uur heeft. Van al die dagen zijn er ten minste 6 dagen die als feestdag (lees: vrije dag) worden aangemerkt. Jaarlijks blijft er dan 2032 uur over om te werken.

Stel je wilt 3 weken per jaar op vakantie, houdt rekening met 2 extra vrije dagen voor onvoorziene uitval vanwege bijvoorbeeld een begrafenis, calculeert 1 week ziekte in en besteed 4 uur per week aan administratie en 2 uur aan acquisitie: dan hou je van de 2032 nog maar 1528 uur over.

Met welke kosten moet ik rekening houden bij het berekenen van mijn uurtarief?
Kosten waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van je uurtarief, verschillen per zelfstandige en per sector.

Volg findi online:

Misschien vind je dit ook interessant:

Je boekhouding uitbesteden?

Wij zijn findi en net als jij, zijn wij ondernemend van karakter. Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Niet alleen omdat ondernemen mensenwerk is, maar ook omdat ons netwerk ons meest waardevolle kapitaal is. Kennismaken met findi? Neem contact op voor een afspraak.