Overstappen van boekhouder? 20 redenen om dat nog dit jaar te doen

Overstappen van boekhouder? 20 redenen om dat nog dit jaar te doen

Laat je kansen liggen door bij je huidige boekhouder te blijven?

In deze blog gaan we in op de 20 belangrijkste redenen om over te stappen van boekhouder. Herken jij jezelf in één van deze beschrijvingen? Neem dan eens contact op met Findi. Met een doorsnee waardering van 4,3 sterren, een hoop Hollandse nuchterheid en een sterke focus op groei en de toekomst, vervangen we met veel liefde de boekhouder die niet meer bij je past.

Nieuwsgierig of er tussen ons wel een klik is?

 

Findi December 2021 Preview 8821

Wat is het beste moment om over te stappen van boekhouder?

Je kunt het beste overstappen per 1 januari, omdat er dan een nieuw boekjaar gestart wordt.

De overstap maken van boekhouder is een belangrijke beslissing, dus het is raadzaam om zorgvuldig te evalueren welke aspecten van de dienstverlening voor jou het belangrijkst zijn en waar verbetering nodig is. Bovendien raden we altijd aan om meerdere boekhouders met elkaar te vergelijken.

Overstappen van boekhouder:
de 20 meestvoorkomende redenen

1. Kostenbesparing

De eerste reden is direct de meest simpele: je boekhouder is te duur. Het is voor veel mensen een reden om over te stappen naar een ander boekhoudkantoor. En te duur heeft dan echt niet altijd met de prijs te maken, maar vooral met wat er geleverd wordt – of in veel gevallen juist niet geleverd wordt.

Bij Findi kun je rekenen op transparante prijzen en heb je zelf de keuze of je een pakket afneemt of liever werkt op basis van een uurtarief. Het is maar net wat het beste past bij jouw situatie.

2. Gebrek aan communicatie

Ken je dat, dat je een mailtje stuurt – of twee – en pas naar een aantal weken antwoord krijgt. Of dat er een belastingaangifte wordt gedaan, zonder dat de betalingen gecontroleerd worden? Onvoldoende communicatie van een boekhouder is voor veel ondernemers een reden om over te stappen. En logisch ook, je wilt toch gewoon kunnen sparren over de cijfers wanneer dat nodig is.

3. Technologische achterstand

Geloof het of niet, ze zijn er nog; boekhouders die nog niet of slechts mondjesmaat online werken. Of, nog erger, boekhouders die dat wel doen, maar eigenlijk niets begrijpen van een computer. Als vlotte zelfstandige ondernemer die zelf wél tech savvy is, kan het een enorme ergernis zijn wanneer je boekhouder geen snars snapt van de digitale wereld. Reden genoeg dan ook om over te stappen van boekhouder.

4. Onnauwkeurige rapportage

Bij sommige boekhouders krijg je echt het idee dat ze de kantjes ervan aflopen. Herken je dat, dat er regelmatige fouten in financiële rapporten zitten, waardoor jij het idee hebt dat je je boekhouder moet controleren als het op de cijfers aankomt in plaats van andersom?

5. Gebrek aan specialisatie

In sommige gevallen heeft een ondernemer behoefte aan een boekhouder die precies begrijpt wat er in zijn of haar sector gaande is. In deze gevallen kan het zijn dat een boekhouder simpelweg niet past bij het bedrijf en andersom.

6. Groei van het bedrijf

Kan je boekhouder meeschalen? Dat is een vraag waarop het antwoord vaak pas komt op het moment dat het te laat is. Vooral wanneer je te maken hebt met een snelgroeiende onderneming. Desalniettemin is het van belang om hier rekening mee te houden bij het selecteren van je boekhouder. Heb je de ambitie om binnen niet al te lange termijn flink op te schalen met je onderneming? Peil dan eens of je een boekhouder hebt die kan meeschalen wanneer dat nodig is. En anders… overstappen!

Overstappen Van Boekhouder: 20 Redenen

7. Onvoldoende flexibiliteit

Je bedrijfsstructuur verandert, je privéleven staat niet stil en vanwege je bedrijfsactiviteiten heb je slechts weinig tijd om te overleggen. Het liefst doe je dat digitaal, zodat je niet per se langs je boekhouder hoeft om je lopende zaken te bespreken. Bij ieder verzoek wordt er echter moeilijk gedaan. Herken je dat? Zo’n onflexibele boekhouder die stug zijn eigen gang gaat en weigert mee te bewegen?

8. Betrouwbaarheidsproblemen

Vertrouwen is een belangrijk goed, vooral als het op zakendoen aankomt. Toch zijn er een aantal boekhouders die hun afspraken niet nakomen. Herken je dat? Boekhouders die de aangifte vergeten of die je onnodig in een uistelregeling plaatsen, zonder dat met jou te overleggen. Een en al ergernis.

9. Gebrek aan transparantie

Ieder mens wil weten waar hij of zij aan toe is. Met name als het op je bedrijf aankomt. Transparantie in de communicatie en tarieven is daarom belangrijk. Is jouw huidige boekhouder niet duidelijk over zijn tarieven, methoden en kosten. Dan begrijp jij precies deze reden om over te stappen.

10. Slechte klantenservice

Geen vast aanspreekpunt, onnodig in de wacht staan, niet teruggebeld worden en ga zo maar door. De lijst met irritaties als het op slechte klantenservice aankomt is eindeloos. Welke kenmerken van slechte klantenservice kan jij nog bedenken?

11. Onvoldoende gebruik van automatisering

Een boekhouding is leuk, onmisbaar zelfs. En nu alles digitaal gaat wordt het allemaal steeds makkelijker om bij te houden. Toch zijn er boekhouders die een hekel lijken te hebben aan automatiseren en alleen het werk zien dat gepaard gaat met de eerste instellingen. Jij ziet vooral de voordelen van automatisering op de lange termijn. Toch? Tijd om over te stappen naar een boekhouder die wel denkt aan toekomstige voordelen.

12. Beperkte beschikbaarheid

“Daar kom ik later even op terug, we zijn erg druk momenteel.” of “Anders dan u van ons gewend bent zijn wij op dit ogenblik niet beschikbaar”. Het zijn uitspraken van boekhoudkantoren waarbij je schijnbaar op een tweede plek komt. Natuurlijk. iedereen heeft wel eens een druk moment, je herkent dat. Maar in sommige gevallen wordt het wel heel bont gemaakt en krijg je het gevoel als klant op de tweede plaats te staan.

13. Onvoldoende opleiding

Er is niets vervelender dan zelf aan het personeel van je boekhoudkantoor uit te moeten leggen hoe de vork in de steel zit. Kennis en expertise is toch één van de belangrijkste redenen om de boekhouding juist uit te besteden.

14. Langzame verwerkingstijd

“Hallo, iemand?! Is de aangifte inmiddels gedaan en wat moet ik precies gaan betalen?” Lang moeten wachten op de verwerkingstijd van je boekhouder is ontzettend frustrerend, vooral wanneer je zelf iemand bent die alles netjes en op tijd op orde heeft. Je mag dan op z’n minst verwachten dat het bij je boekhouder met dezelfde snelheid en zorgvuldigheid wordt opgepakt.

15. Privacyzorgen

Je financiële situatie gaat niemand wat aan. Daarom is het belangrijk dat je een boekhoudkantoor hebt die met gepast zorg omgaat met jouw gegegevens. Bezorgdheid over de beveiliging en privacy van je financiële gegevens is dan ook reden genoeg om over te stappen naar een boekhouder die dit alles wel serieus neemt.

16. Gebrek aan proactiviteit

Een reactieve in plaats van proactieve benadering van boekhoudkundige kwesties.

17. Verandering in bedrijfsstructuur

Veranderingen in bedrijfsstructuur, zoals fusies of splitsingen, vereisen mogelijk een boekhouder met specifieke ervaring.

18. Gebrek aan perspectief

Een gebrek aan perspectief vormt vaak een doorslaggevende reden voor ondernemers om over te stappen van boekhouder. Traditionele boekhouders richten zich vaak uitsluitend op het verwerken van financiële gegevens, zonder proactief inzicht te bieden in toekomstige trends of kansen. Moderne bedrijven hebben behoefte aan meer dan alleen cijfermatige verwerking; ze zoeken naar strategische partners die hen kunnen bijstaan in het begrijpen en plannen van hun financiële toekomst.

19. Onvoldoende betrokkenheid

Er zijn genoeg cijfers, je bedrijf gaat lekker en je twijfelt wanneer het handig is om over te stappen naar een besloten vennootschap. Je weet dat je boekhouder meekijkt en verwacht ieder moment een telefoontje waarin hij je gaat vertellen dat het moment daar is. Maar na anderhalve ton winst heb je nog steeds dat belletje niet gehad. Kortom je huidige boekhouder heeft een gebrek aan perspectief. Hij denkt niet pro-actief mee, doet precies wat van hem gevraagd wordt en niets meer. De vraag is hoelang ga jij nog wachten om over te stappen?

20. Geen persoonlijke klik

De laatste reden is misschien wel de meest voordehand liggende. Er is geen klik. Punt. Je boekhouder is een saai, stoffig of gewoon niet interessant. Hij doet z’n werk goed, maar je mist de connectie die je nodig hebt om het maximale uit de boekhouding te halen. Je fantaseert af en toe zelfs hoe het zou zijn om een boekhouder te hebben die wel zin in zijn werk heeft.

Kennismaking inplannen?

Herken ken jij jouw situatie in één of misschien zelfs meerdere van de hierboven beschreven redenen om over te stappen, dan kan het geen kwaad om eens in gesprek te gaan met een andere boekhouder. Vanzelfsprekend kijken wij er erg naar uit om kennis met je te maken. Zodat we kunnen kijken of onze no-nonsense aanpak een beetje past bij jou als ondernemer. Zie jij dit ook zitten? Vul dan direct het contactformulier in.


Laat je kansen liggen door bij je huidige boekhouder te blijven?

In deze blog gaan we in op de 20 belangrijkste redenen om over te stappen van boekhouder. Herken jij jezelf in één van deze beschrijvingen? Neem dan eens contact op met Findi. Met een doorsnee waardering van 4,3 sterren, een hoop Hollandse nuchterheid en een sterke focus op groei en de toekomst, vervangen we met veel liefde de boekhouder die niet meer bij je past.

Nieuwsgierig of er tussen ons wel een klik is?

 

Findi December 2021 Preview 8821

Wat is het beste moment om over te stappen van boekhouder?

Je kunt het beste overstappen per 1 januari, omdat er dan een nieuw boekjaar gestart wordt.

De overstap maken van boekhouder is een belangrijke beslissing, dus het is raadzaam om zorgvuldig te evalueren welke aspecten van de dienstverlening voor jou het belangrijkst zijn en waar verbetering nodig is. Bovendien raden we altijd aan om meerdere boekhouders met elkaar te vergelijken.

Overstappen van boekhouder:
de 20 meestvoorkomende redenen

1. Kostenbesparing

De eerste reden is direct de meest simpele: je boekhouder is te duur. Het is voor veel mensen een reden om over te stappen naar een ander boekhoudkantoor. En te duur heeft dan echt niet altijd met de prijs te maken, maar vooral met wat er geleverd wordt – of in veel gevallen juist niet geleverd wordt.

Bij Findi kun je rekenen op transparante prijzen en heb je zelf de keuze of je een pakket afneemt of liever werkt op basis van een uurtarief. Het is maar net wat het beste past bij jouw situatie.

2. Gebrek aan communicatie

Ken je dat, dat je een mailtje stuurt – of twee – en pas naar een aantal weken antwoord krijgt. Of dat er een belastingaangifte wordt gedaan, zonder dat de betalingen gecontroleerd worden? Onvoldoende communicatie van een boekhouder is voor veel ondernemers een reden om over te stappen. En logisch ook, je wilt toch gewoon kunnen sparren over de cijfers wanneer dat nodig is.

3. Technologische achterstand

Geloof het of niet, ze zijn er nog; boekhouders die nog niet of slechts mondjesmaat online werken. Of, nog erger, boekhouders die dat wel doen, maar eigenlijk niets begrijpen van een computer. Als vlotte zelfstandige ondernemer die zelf wél tech savvy is, kan het een enorme ergernis zijn wanneer je boekhouder geen snars snapt van de digitale wereld. Reden genoeg dan ook om over te stappen van boekhouder.

4. Onnauwkeurige rapportage

Bij sommige boekhouders krijg je echt het idee dat ze de kantjes ervan aflopen. Herken je dat, dat er regelmatige fouten in financiële rapporten zitten, waardoor jij het idee hebt dat je je boekhouder moet controleren als het op de cijfers aankomt in plaats van andersom?

5. Gebrek aan specialisatie

In sommige gevallen heeft een ondernemer behoefte aan een boekhouder die precies begrijpt wat er in zijn of haar sector gaande is. In deze gevallen kan het zijn dat een boekhouder simpelweg niet past bij het bedrijf en andersom.

6. Groei van het bedrijf

Kan je boekhouder meeschalen? Dat is een vraag waarop het antwoord vaak pas komt op het moment dat het te laat is. Vooral wanneer je te maken hebt met een snelgroeiende onderneming. Desalniettemin is het van belang om hier rekening mee te houden bij het selecteren van je boekhouder. Heb je de ambitie om binnen niet al te lange termijn flink op te schalen met je onderneming? Peil dan eens of je een boekhouder hebt die kan meeschalen wanneer dat nodig is. En anders… overstappen!

Overstappen Van Boekhouder: 20 Redenen

7. Onvoldoende flexibiliteit

Je bedrijfsstructuur verandert, je privéleven staat niet stil en vanwege je bedrijfsactiviteiten heb je slechts weinig tijd om te overleggen. Het liefst doe je dat digitaal, zodat je niet per se langs je boekhouder hoeft om je lopende zaken te bespreken. Bij ieder verzoek wordt er echter moeilijk gedaan. Herken je dat? Zo’n onflexibele boekhouder die stug zijn eigen gang gaat en weigert mee te bewegen?

8. Betrouwbaarheidsproblemen

Vertrouwen is een belangrijk goed, vooral als het op zakendoen aankomt. Toch zijn er een aantal boekhouders die hun afspraken niet nakomen. Herken je dat? Boekhouders die de aangifte vergeten of die je onnodig in een uistelregeling plaatsen, zonder dat met jou te overleggen. Een en al ergernis.

9. Gebrek aan transparantie

Ieder mens wil weten waar hij of zij aan toe is. Met name als het op je bedrijf aankomt. Transparantie in de communicatie en tarieven is daarom belangrijk. Is jouw huidige boekhouder niet duidelijk over zijn tarieven, methoden en kosten. Dan begrijp jij precies deze reden om over te stappen.

10. Slechte klantenservice

Geen vast aanspreekpunt, onnodig in de wacht staan, niet teruggebeld worden en ga zo maar door. De lijst met irritaties als het op slechte klantenservice aankomt is eindeloos. Welke kenmerken van slechte klantenservice kan jij nog bedenken?

11. Onvoldoende gebruik van automatisering

Een boekhouding is leuk, onmisbaar zelfs. En nu alles digitaal gaat wordt het allemaal steeds makkelijker om bij te houden. Toch zijn er boekhouders die een hekel lijken te hebben aan automatiseren en alleen het werk zien dat gepaard gaat met de eerste instellingen. Jij ziet vooral de voordelen van automatisering op de lange termijn. Toch? Tijd om over te stappen naar een boekhouder die wel denkt aan toekomstige voordelen.

12. Beperkte beschikbaarheid

“Daar kom ik later even op terug, we zijn erg druk momenteel.” of “Anders dan u van ons gewend bent zijn wij op dit ogenblik niet beschikbaar”. Het zijn uitspraken van boekhoudkantoren waarbij je schijnbaar op een tweede plek komt. Natuurlijk. iedereen heeft wel eens een druk moment, je herkent dat. Maar in sommige gevallen wordt het wel heel bont gemaakt en krijg je het gevoel als klant op de tweede plaats te staan.

13. Onvoldoende opleiding

Er is niets vervelender dan zelf aan het personeel van je boekhoudkantoor uit te moeten leggen hoe de vork in de steel zit. Kennis en expertise is toch één van de belangrijkste redenen om de boekhouding juist uit te besteden.

14. Langzame verwerkingstijd

“Hallo, iemand?! Is de aangifte inmiddels gedaan en wat moet ik precies gaan betalen?” Lang moeten wachten op de verwerkingstijd van je boekhouder is ontzettend frustrerend, vooral wanneer je zelf iemand bent die alles netjes en op tijd op orde heeft. Je mag dan op z’n minst verwachten dat het bij je boekhouder met dezelfde snelheid en zorgvuldigheid wordt opgepakt.

15. Privacyzorgen

Je financiële situatie gaat niemand wat aan. Daarom is het belangrijk dat je een boekhoudkantoor hebt die met gepast zorg omgaat met jouw gegegevens. Bezorgdheid over de beveiliging en privacy van je financiële gegevens is dan ook reden genoeg om over te stappen naar een boekhouder die dit alles wel serieus neemt.

16. Gebrek aan proactiviteit

Een reactieve in plaats van proactieve benadering van boekhoudkundige kwesties.

17. Verandering in bedrijfsstructuur

Veranderingen in bedrijfsstructuur, zoals fusies of splitsingen, vereisen mogelijk een boekhouder met specifieke ervaring.

18. Gebrek aan perspectief

Een gebrek aan perspectief vormt vaak een doorslaggevende reden voor ondernemers om over te stappen van boekhouder. Traditionele boekhouders richten zich vaak uitsluitend op het verwerken van financiële gegevens, zonder proactief inzicht te bieden in toekomstige trends of kansen. Moderne bedrijven hebben behoefte aan meer dan alleen cijfermatige verwerking; ze zoeken naar strategische partners die hen kunnen bijstaan in het begrijpen en plannen van hun financiële toekomst.

19. Onvoldoende betrokkenheid

Er zijn genoeg cijfers, je bedrijf gaat lekker en je twijfelt wanneer het handig is om over te stappen naar een besloten vennootschap. Je weet dat je boekhouder meekijkt en verwacht ieder moment een telefoontje waarin hij je gaat vertellen dat het moment daar is. Maar na anderhalve ton winst heb je nog steeds dat belletje niet gehad. Kortom je huidige boekhouder heeft een gebrek aan perspectief. Hij denkt niet pro-actief mee, doet precies wat van hem gevraagd wordt en niets meer. De vraag is hoelang ga jij nog wachten om over te stappen?

20. Geen persoonlijke klik

De laatste reden is misschien wel de meest voordehand liggende. Er is geen klik. Punt. Je boekhouder is een saai, stoffig of gewoon niet interessant. Hij doet z’n werk goed, maar je mist de connectie die je nodig hebt om het maximale uit de boekhouding te halen. Je fantaseert af en toe zelfs hoe het zou zijn om een boekhouder te hebben die wel zin in zijn werk heeft.

Kennismaking inplannen?

Herken ken jij jouw situatie in één of misschien zelfs meerdere van de hierboven beschreven redenen om over te stappen, dan kan het geen kwaad om eens in gesprek te gaan met een andere boekhouder. Vanzelfsprekend kijken wij er erg naar uit om kennis met je te maken. Zodat we kunnen kijken of onze no-nonsense aanpak een beetje past bij jou als ondernemer. Zie jij dit ook zitten? Vul dan direct het contactformulier in.


Volg findi online:

Misschien vind je dit ook interessant:

Je boekhouding uitbesteden?

Wij zijn findi en net als jij, zijn wij ondernemend van karakter. Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Niet alleen omdat ondernemen mensenwerk is, maar ook omdat ons netwerk ons meest waardevolle kapitaal is. Kennismaken met findi? Neem contact op voor een afspraak.